Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün pareçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak sağ, esnek ve sessiz bir dokumada olmalı, doğru bir aromaya ve intizamlı yanmayı katkısızlayacak cepheıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pürus” (saf necip katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 yılındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı koca miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uygun purolar olarak nitelendirilseler de biryoğun kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro karıner en ilgi etmesi gerekilen şey doğruca bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet doğruca bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tat maalesef mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tamlık saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve karınime anık farz etmek karınindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ülkü gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro gönen değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri ortada karınilen bir puro ülkü gönen değerlerinde karıniliyor ikrar edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu gönen değerleri de kimisine bakılırsa gayet muvafık ve karınilebilir en mükemmel değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken ayrıksı bir nefer bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir fehamet bulunduğunu ve katiyen karınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk gönen nüansı ortada gidip gelmeden cümle aynı gönen değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değfiilimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu muhtemel olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu gönen değerleri neyi değfiiltirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, duman azalır ve karınimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça duman artar, karınimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna çağ ve sınama ile karar vereceksiniz. Size kimesne en uygun fehamet bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah molekül averaj 6 ay içerisinde fiillevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 gönen verme üzerine oturmuş bu cümle sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı karınin belli bir çağ içerisinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor zarfında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel olduğunca bir tomar hararet değfiilimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 gönen kıymeti bulmak karınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu fehamet iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek zeminı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz koca gönen olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o çağ ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki su haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in daim ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile birlikte gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek karınin en uygun yöntem olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen derç hem gönen verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Gece gündüz yada mevsim geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde koca gönen değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak sabit bir gönen kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.