Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün pareçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak bek, esnek ve yumuşak bir binada olmalı, esaslı bir aromaya ve derneşik yanmayı esenlayacak taçıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf nezih yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı erdemli miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler de birbir hayli spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey rast bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet rast bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız keyif yada tat maalesef mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. umum saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve içime müheyya bırakmamak içindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat mefkûre gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro gönen değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında içilen bir puro mefkûre gönen değerlerinde içiliyor akseptans edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasen bu gönen değerleri de kimisine gereğince gayet müsait ve içilebilir en eksiksiz değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan keyif almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken başka bir koca bu gönen değerinin puroya günah edilen bir şayan olduğunu ve katiyen içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk gönen ayrımı arasında gidip gelmeden daima aynı gönen değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değemekimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir takas yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu gönen değerleri neyi değemektirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, esrar azalır ve içimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça esrar artar, içimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna saat ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en çok şayan bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah madde yaklaşık 6 ay içerisinde emeklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen tesviye üzerine oturmuş bu yol sıcaklıktan bağımsız olmadığı için muayyen bir saat içerisinde sıcaklarda gönen enseışı yada soğuklarda humidor içinde gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca bir tomar sıcaklık değemekimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 gönen değeri uydurmak için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu şayan iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek âlemı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz erdemli gönen olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o saat başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in kadimî ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çhileışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile omuz omuza gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en çok şık olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıdem son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen transfer hem gönen tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Tün gün yada zaman geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde erdemli gönen değerlerinde çift taraflı çhileışarak sabit bir gönen değeri esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.